LélekTenger

A valódi szépség

Miben mérhető a valódi szépség? Biztosan nem abban, amiben a kampányok szerint. 

Ezt az egész plus size kontra nem plus size, vékony vs. elhízott dolgot én már kissé unom. Azt viszont már kissé fájlalom, hogy a társadalmat egy rossz irányba kívánják elvinni és az elhízásból egy követendő példát próbálnak felállítani. 

Arról már esett szó, hogy a Dove a valódi szépség nagykövetének tekinthető és kampányaikban a valódi nőket veszik védelmük alá. Na igen, de ki tekinthető valódi nőnek? Szerintem nem attól lesz valaki valódi, hogy túlsúlyos. Szerintem attól lesz valaki valódi, hogy nincsen porcelán bőre, bármennyit is ápolja. Hogy van 1-2 striája, bármennyit is sportol. Hogy vannak nevetőráncai. Vannak tökéletes bőrű és testű nők, de a legtöbb nő soha nem lesz ilyen és ettől lesznek valódiak. De a Dove néhány évvel ezelőtti kampánya nem erre helyezte a hangsúlyt és a valódi veszély ebben rejlik. A képek ugyanúgy retusálva vannak, sehol egy bőrhiba, csak néhány plusz kiló. Vitathatatlan tény, hogy szinte minden 3. ember túlsúlyos és ez szerintem inkább elkeserítő, mint követendő példa.  Az ilyen kampányok pedig nem segítenek a helyzeten.

 

A másik, nagy port kavart harc a Victoria’s Secret modellek és a plus size modellek között dúl. Illetve, azt hiszem, csak az utóbbiak támadnak -ez is elgondolkodtató-. Bárki bármit mond, a VS lányok lélegzetelállítóak. Persze, lehet itt mondogatni a jó genetikát, de önmagában a genetika nem ad ilyen testet és ilyen szálkás izomzatot. Ahhoz kőkemény munkára van szükség. Szóval támadják a márkát és modelljeiket, mert nem valós “testképet árulnak”. Egy dologban egyet értek: ilyen teste tényleg nincsen minden nőnek. Viszont inkább kellene ennek lennie a követendő példának, mint a rengő comboknak. 

Szeretem a testem, mondja a kampány. Igen, mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy nézzen ki, ahogy csak szeretne. És joga van ahhoz is, hogy jól érezze magát. Joga van ahhoz, hogy szeresse a testét, legyen az bármilyen. De…

De ne akarjuk azt, hogy a túlsúly legyen a követendő minta. És a plus size világ ne álljon hadban a nem plus size világgal. Állandóan sérelmezik, hogy “lekövérezik” őket. Engem szinte egész életemben “lesoványoztak”. Jaj de vékony vagy, biztos nem eszel, miért nem eszel, anorexiás vagy, lapos vagy és társaik. Akkor én is sérelmezzem? Vagy érezzem magam rosszul azért, amiért rajtam nincsen néhány plusz kiló? Nem tettem egyiket sem. Ahogy most sem teszem. Mióta rendszeresen sportolok, kikerültem a mások szerint anorexiásnak vélt csoportból -szerintem soha nem is voltam ott- Nő létemre is nyálcsorgatva nézem a VS modelleket. Nem kizárt, nekem is lehetne ilyen testem persze 10 centivel alacsonyabb kivitelben, ha olyan étrendet és edzéstervet követnék, mint ők. De én a sajátomat követem, csak magamra vethetek, ha nem nézek ki hozzájuk hasonlóan. 48 kg vagyok, nincsen porcelán bőröm, de van nevetőráncom és ettől leszek valódi. 

body5

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tamás Busa says:

    Tegnapi hír:
    Elhízásjárvány fenyegeti Európát 2030-ra
    A szakemberek szerint Írországban szinte minden felnőtt túlsúlyos lesz 2030-ra. A férfiak 91 százaléka, a nők 83 százaléka lesz túlsúlyos.
    http://www.napigazdasag.hu/cikk/42800/


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!